• Kärrtorp Centrum - Lågskärsvägen 4, 121 55 Johanneshov

 • Tandvård i hemmet

 • Många hundar och katter får plack och tandsten. Ofta får små hundraser mer tandsten än större raser, med vissa undantag. Vilken katt som får tandsten är svårare att förutse. Men äldre djur får mer tandsten än yngre. Det bästa är att börja borsta tänderna redan när hunden eller katten är ung och att göra en daglig borstning. Om du märker att ditt djur får plack måste du börja borsta tänderna direkt. Bäst är dock att ha för vana att borsta varje dag innan plack uppkommer. Men det är aldrig för sent att börja borsta hundens/kattens tänder.

  Vad kan du göra för att förhindra tandstensbildning?

  Daglig tandborstning
  Att borsta tänderna dagligen är det enda effektiva sättet att få bort placken. Om placken tas bort ordentligt så bildas ingen tandsten. Till att börja med räcker det att borsta utsidan av kindtänder och hörntänder, på medgörliga djur gärna även framtänder och insidan av tänderna. Använd en mjuk tandborste. De som brukar fungera bäst är tandborstar för mycket små barn. Till katt kan en tandborste för tandställningar och liknande användas. Tandkräm är bra, men inte nödvändig. Speciell tandkräm för djur måste användas eftersom djur inte tål fluor.
  För den som blivit mer van att borsta hundens tänder är en dubbeltandborste bra att använda. Den borstar tänderna på båda sidorna samtidigt. Med daglig tandborstning kan hunden/katten få behålla sina tänder och dina kostnader för tandstensborttagning minskas drastiskt!

  Katter och små hundar är lättast att sätta i ditt knä vid borstning, medan större hundar sätts mellan knäna med bakdelen mot dig. Borsta på samma sätt som när du borstar dina egna tänder.

  Om det är svårt att borsta tänderna på djuret kan du använda lite gasbinda eller en bit handduk på fingret.

  Tuggben och leksaker rengör till viss del tänderna
  Det finns speciellt konstruerade tuggben som minskar plackbildning på tänderna.

  Utfodringen har betydelse
  Kosten påverkar också tänderna, vad ett djur äter betyder mycket för tänderna. Det finns speciella typer av foder som ger bättre tand- och munhälsa. Torrfoder (ej uppblött) är bättre än våtfoder och husmanskost. Det finns också speciellt utformade torrfoder som minskar plackbildningen. Det kan ges som helfoder eller godis och finns att köpa hos oss.

  Rengöring med klorhexidin
  En annan åtgärd, som kan göras mindre ofta än tandborstning, är att gnugga tandköttet med Hexarinse eller annan klorhexidinbaserad munrengöring för djur. Det är ett mycket bra komplement till tandborstning då det både är bakteriedödande och stannar på tanden ett tag efter behandling.

  Det finns bra tandborstar, tandkräm och förstärkt tandvård i form av tuggprodukter i vår butik, fråga gärna!

  Läs mer om hundens/kattens tänder >>