• Kärrtorp Centrum - Lågskärsvägen 4, 121 55 Johanneshov

  • Är din hund rädd för fyrverkerier?

  • Här delar vi med oss av hundpsykologens och veterinärens bästa tips inför nyår!


    Nyårsafton och tiden däromkring är ofta inte lika rolig för hundar som för oss människor. Det finns uppgifter om att så många som 50 % av alla hundar visar obehag när de hör smällare, åska eller andra höga ljud. Även en vuxen, tidigare orädd hund kan utveckla ljudrädsla i vissa situationer, så det är alltid värt att vidta försiktighetsåtgärder inför nyårsfirandet.

    I första hand bör man få hunden att känna sig så trygg som möjligt, både genom att anpassa miljön och genom att vara stöttande utan att förstärka hundens rädsla. Det finns även flera receptfria medel som kan ha en lugnande effekt, som t ex kosttillskotten Zylkene och Serene-Um samt hundferomonbaserade Adaptil. Här kan du läsa vad hundpsykologen Karolina Lasses, Kynologia, rekommenderar mer i detalj: kynologia

    I de svåraste fallen kan hunden därutöver behöva ges receptbelagda ångestdämpande läkemedel för att ta udden av rädslan. Sedan ett par år tillbaka finns medlet Sileo, en gel som appliceras på munslemhinnan under de timmar då smällandet är som värst. Recept på Sileo skrivs ut av veterinär och hunden behöver för detta genomgå en klinisk undersökning. Välkommen att boka tid för vår Nyårskoll!