• Kärrtorp Centrum - Lågskärsvägen 4, 121 55 Johanneshov

 • Kräkning och/eller diarré

 • Det finns många orsaker till kräkningar hos hund och katt. Akuta kräkningar orsakas oftast av infektion/inflammation i mag-/tarmkanalen.

  Kontakta veterinär omedelbart om ditt djur är allmänpåverkat, får feber, får blod i kräkningarna eller i diarrén och om ditt djur får tilltagande kräkningar eller diarré.

  Normal temperatur för hund och katt är 38-39 C.

  En viktig del i behandlingen av kräkningar och diarré är kosten. Det är viktigt att ge ditt djur skonsam kost med lite fett och lättsmälta kolhydrater och proteiner.

  Vi rekommenderar att ni köper ett medicinskt foder, för mag-/tarmstörningar, hos oss. Exempel på sådana foder är Eukanubas Intestinal eller Hill's i/d.

  Om Ni vill göra eget foder hemma rekommenderar vi överkokt vitt ris och kokt torsk.

  Ge Ditt djur foder enligt följande instruktioner:

  Dag 1 och 2:
  Ge ditt djur flera små mål mat. Ge fodret cirka 6 gånger/dygn och ge måltiderna med 2 timmars mellanrum. Till en stor hund en matsked foder/måltid och till en liten hund eller katt en tesked/måltid.

  Dag 3:
  Om ditt djur inte får återfall av kräkningarna ska ni öka mängden foder, men fortsätta ge fodret uppdelat på flera små måltider. Till en stor hund ökar ni så att den får cirka två matskedar foder/måltid och till en liten hund eller katt ökar ni till två teskedar foder/måltid.

  Dag 4 och framöver:
  Om ditt djur inte har återfall av kräkningar skall ni långsamt öka mängden foder till dess att hunden eller katten äter 100 % av sitt dygnsbehov (se instruktion på foderförpackningen).

  När ditt djur har varit helt fri från kräkningar eller diarré i en vecka, kan ni därefter sätta över hunden eller katten på dess vanliga foder. Övergången skall ske successivt och skall ta minst en vecka, byt ut ungefär 10% dagligen med dess vanliga foder. Vid långvarig kräkning eller diarré bör man fortsätta med specialfodret en längre tid.

  Vid diarré rekommenderar vi även att ni behandlar ert djur med Prokolin alternativt Fortiflora, enligt instruktion på förpackningen. Ge ett av detta preparat i ca 5 dagar.

  Om Ditt djur är uttorkat rekommenderar vi att ni ger hunden elektrolyter som hjälper till att återställa en eventuell elekrolytrubbning och störning i vätskebalansen.