• Kärrtorp Centrum - Lågskärsvägen 4, 121 55 Johanneshov

 • Skotträdd hund?

 • Nyårsafton och tiden däromkring är ofta inte lika rolig för hundar som för oss människor. Det finns uppgifter om att så många som 50 % av alla hundar visar obehag när de hör smällare, åska eller andra höga ljud. Även en vuxen, tidigare orädd hund kan utveckla ljudrädsla i vissa situationer, så det är alltid värt att vidta försiktighetsåtgärder inför nyårsfirandet.

  I första hand bör man få hunden att känna sig så trygg som möjligt, både genom att anpassa miljön och genom att vara stöttande utan att förstärka hundens rädsla. Det finns även flera receptfria medel som kan ha en lugnande effekt, som t ex kosttillskotten Zylkene och Serene-Um samt hundferomonbaserade Adaptil. Här nedan kan du läsa vad hundpsykologen Karolina Lasses, Kynologia, rekommenderar mer i detalj.

  I de svåraste fallen kan hunden därutöver behöva ges receptbelagda ångestdämpande läkemedel för att ta udden av rädslan. Sedan ett par år tillbaka finns medlet Sileo, en gel som appliceras på munslemhinnan under de timmar då smällandet är som värst. Recept på Sileo skrivs ut av veterinär och hunden behöver för detta genomgå en klinisk undersökning. 
  Leg. Veterinär Boel Sandros

 • Minimera risken att din hund blir skrämd!
  Det allra bästa råd jag kan ge är att ha respekt för fyrverkerier och smällare och göra det du kan för att minimera risken att din hund blir skrämd. Att en hund inte är rädd för fyrverkerier är dessvärre inte en garanti för att den inte kan bli det. Ordenligt skrämd kan alla bli om oturen är framme och med t ex ålder, sinnesförändringar och hälsoproblem kan risken att utveckla fyrverkerirädsla öka.

  • Rasta din hund på tidpunkter då det smäller som minst.
  • Ha alltid din hund kopplad under perioden kring nyår. Varje år på nyårsdagen svämmar internet över av efterlysningar av hundar som blivit skrämda och sprungit bort.
  • Lämna inte din hund ensam på nyårsafton.
  • Gå inte ut med din hund och titta på fyrverkerierna.
  • Minimera gärna intrycken av ljud och ljus under nyårsnatten. Se tips nedan.

  Är din hund rädd för fyrverkerier? Det här ska du tänka på!
  Har man en hund som är rädd för fyrverkerier så är det bästa man kan göra att försöka skapa en miljö och en situation som hjälper hunden så mycket det bara går.

  • Ha hunden i det utrymme hemma där det låter som minst och där synintrycken minimeras. Finns det en källare utan fönster, är badrummet stort nog? Tänk på att om utrymmet innehåller fönster så kan ljusintryck komma igenom även om gardiner är fördragna eller persienner nerdragna, då är det ofta bra att det är så tänt som möjligt i rummet.
  • Skapa en plats där din hund kan söka skydd. En öppen bur med gosiga täcken i och ett tungt täcke över blir ett ljudisolerat tryggt kryp in. En sådan trygg plats kan man gärna introducera innan nyår så att hunden har positiva associationer till utrymmet.
  • I anslutning till den trygga platsen kan man sätta en Adaptil doftavgivare och man kan även spraya Adaptil inuti buren/kojan. Adaptil är en syntetisk motsvarighet till det feromon som tiken avger vid digivning och för många hundar har det en lugnande effekt och skapar en känsla av trygghet.
  • Skapa en ljudmatta av musik i rummet, gärna taktfast musik. Det gör att ljudet av fyrverkerierna inte sticker ut lika mycket.
  • Ett annat sätt att minska ljudintrycken är att ha bomullsrondeller i hundens öron, fetvadd fuktas och formas till en cylinder som sedan skruvas ner i örat. Det är viktigt att cylindern inte skruvas för långt ner – den ska bara skapa en propp som stoppar ljudet, inte skapa tryck och obehag i örat. Vänj din hund med bomullen innan nyår så att den inte tycker att det är obehagligt.
  • Prova att använda en Thundershirt eller Anxiety Wrap, det är hundtäcken som skapar ett lugnande konstant tryck på hundens kropp. Se till att introducera täcket innan det ska användas så att det är associerat med lugn och trygghet. För att täcket ska ha någon effekt så måste det sitta tight på kroppen.
  • En väldigt rädd hund äter inte men en något mindre rädd hund kan göra det. Ett märgben direkt från frysen eller en fryst KONG fylld med färskfoder kan vara toppen att ägna sig åt under tolvslaget!
  • Lämna aldrig en rädd hund ensam. Var lugn och ett stöd för din hund men trösta och ömka inte. Vill din hund söka sig till dig så låt den göra det, sitt nära men undvik att prata tröstande och klappa din hund. Hellre lugna, tunga händer på hundens kropp än smekningar.
  • Jobba med dina egna känslor. Att se sin hund vara rädd är jobbigt, vad kan du göra för att vara så lugn och avslappnad som möjligt? Jag brukar tipsa om att äta något – t ex chips, popcorn etc. Det ger hunden information om att du kopplar av och att du inte är rädd. Glöm för all del inte att bjuda om du har sån tur att din hund vill smaka! Lyssna på en ljudbok eller kolla på en bra film på paddan med hörlurar på, prata i telefonen med en vän. Det kan faktiskt hjälpa att du inte är så medveten om ljuden du heller!
  • Det finns flera receptfria preparat som verkar lugnande att ge sin hund under nyår. En del av preparaten behöver du börja ge din hund flera veckor innan nyårsafton t ex Serene Um Calm eller fodret Royal Canin Calm. Andra preparat verkar redan efter 1-2 dagar t ex Zylkene och andra efter bara någon timme t ex Calmex. De preparat som är snabbverkande bör provas innan nyår så du vet hur din hund reagerar.

  Observera att många utav dessa preparat inte ska kombineras med receptbelagda mediciner en veterinär skrivit ut mot fyrverkerirädsla!
  Karolina Lasses, Kynologia