• Kärrtorp Centrum - Lågskärsvägen 4, 121 55 Johanneshov

 • Inför operation

 • Om ditt djur behöver opereras kan det vara bra att tänka på en del saker, både innan och efter operationen. Här på kliniken vill vi undersöka ditt djur innan du bokar en tid för en operation, med undantag för kastration och tandstensborttagning.

  Dagen innan
  Inför operationen ska du tänka på att din hund eller katt inte får någon mat efter kl. 22.00 dagen innan. Djuret ska alltid ha tillgång till vatten.

  Dagen innan är det också bra om du har möjlighet att bada och kamma ditt djur för att minska risken för kontamination av bakterier i operationssåret.

  Operationsdagen
  Ni bokas in på en tid för att lämna in djuret på kliniken. Djuret vägs och veterinären gör en kort undersökning och stämmer av med dig som djurägare om vad som ska göras under dagen. Vi tar gemensamt beslut om en hemgångstid. 

  Efter operationen
  Olika ingrepp kräver olika mycket eftervård. En del djur behöver medicin efter operationen och vi skriver då ett E-recept som skickas ut till alla apotek. Receptet skrivs på det personnummer som är registrerat hos oss (nämn för apoteket att det är medicin till ett djur som ska hämtas).

  När du har hämtat din hund eller katt kan det vara så att djuret fortfarande är lite trött och behöver lugn och ro under kvällen. Vänta med mat tills djuret är helt pigg och ge lite mindre mål mat under kvällen.

  Operationssåret ska hållas under noga uppsikt och undersökas varje dag för att se så att det inte blir svullet, varmt, ömt, rött eller varigt. En del sår ska tvättas ordentligt två gånger om dagen, t.ex. bölder som har dränerats på katter som har varit i slagsmål. Du får instruktioner av din veterinär när du hämtar hem ditt djur.

  En del operationssår sys med stygn som sitter på utsidan av huden medan andra sys ihop med stygn på insidan av huden. Om din hund eller katt har stygn som syns på utsidan ska de vanligen tas bort efter 10-14 dagar. Stygn på insidan av huden ska inte tas bort utan löses upp av kroppen när huden har läkt ihop. Dränslangar brukar tas bort efter 4-5 dagar. Bedömningen är alltid individuell och tiderna för återbesök kan därför variera. Återbesök för att ta bort drän eller stygn ingår i operationspriset.

  Det är viktigt att hunden eller katten inte kommer åt att slicka på sitt operationssår. Därför behövs ofta en krage. Vi har vanliga plastkragar men också uppblåsbara varianter som man sätter som en simring runt halsen på djuret. En del djur klarar sig utan krage om de istället har en s.k. body (”tröja”) på sig.

  Katter med krage ska hållas inomhus så att de inte fastnar och skadar sig. Djur som har genomgått större operationer ska ta det lugnt de första två veckorna så att såret kan läka och inte spricker upp.

  Tveka aldrig att höra av dig till kliniken om du har frågor angående eftervården av ditt djur!