Vaccinationskort/pass/stamtavla är något som alltid är bra att ha med sig när man kommer till veterinären. För dig som inte tidigare har varit hos oss är det ännu viktigare eftersom vi inte har journalanteckningar på ditt djur att titta tillbaka i.
Kommer ni från en annan klinik och söker för samma bekymmer är det bra om vi kan få journalkopior innan besöket. Enklast är att du ber föregående klinik/djursjukhus att maila journalerna till oss på e-mail: boka@zootopiavet.se
Om du tar med namnet på ditt djurs försäkringsbolag samt försäkringsnummer kan vi skriva in det i patientkortet. Då finns alla uppgifter där om veterinärkostnaden ska direktregleras med försäkringsbolaget. (Om du dessutom vet vilken självrisk du valt underlättar det beslutet om kostnaden ska regleras direkt eller inte.)
Vaccination eller utfärdande av pass
Ta alltid med samtliga vaccinationskort och intyg till besöket.
Narkos och lugnande
Om det är troligt att djuret ska sövas eller behöver få lugnande medel bör det inte ha fått föda de senaste 12 timmarna. Djuret kan däremot få fri tillgång på vatten.
OBS! Detta gäller ej för kaniner och gnagare.
Självklart gäller inte reglerna om föda om djuret måste sövas vid olycksfall.
Om ägaren inte är med
Det bästa är givetvis att djurägaren själv är med vid besöket, men ibland så går det inte. Djurägarens iakttagelser innehåller mycket värdefull information för veterinären. Därför är det viktigt att man noggrant informerar den som kommer med djuret om symptom och sjukdomsförloppet. Det är också bra om djurägaren kan finns tillgänglig på telefon för kompletterande frågor.
Problem med urinvägarna
Ta med ett urinprov som inte är äldre än ett dygn. Ju färskare, desto bättre.
Urinprov på katt: Rengör kattlådan noggrant (hett vatten/diskmaskin) och se till att det inte finns några rester av diskmedel kvar. Lägg i lite opoppade popcorn alternativt Catrine Pearl Litter (små plastkulor som köpes på kliniken) istället för kattsand.
Använd alltid väl rengjorda burkar till urinprovet och glöm inte rengöra locket.
Då vi har mindre bemanning kvällstid uppskattar vi om urinprov lämnas innan klockan 15.00 måndag-onsdag. (Det här gäller uppföljande urinprov och prov som du lämnar någon dag innan ditt bokade besök.) Då hinner vi analysera provet samt kan sätta en eventuell bakterieodling.
Har du din undersökningstid på kvällen? Då analyserar vi självklart provet i samband med besöket.
Mediciner
Vi behöver alltid veta om djuret står på någon medicin, helst både namnet och styrkan.
Det är inte alltid man har tid eller utrymme att kunna planera sina besök, men om möjligt kan det vara bra att tänka på punkterna nedan.
Även snälla hundar kan skrämma en katt, alla är inte vana vid hundar. Håll hundar på avstånd från katterna.
Viktigt!
Om djuret är sjukt, använd direktingången till kliniken. Undvik i största mån kontakt med andra djur.