• Kärrtorp Centrum - Lågskärsvägen 4, 121 55 Johanneshov

 • Kissar din katt inne?

 • Varför kissar katten inne?

  Det finns många orsaker som kan förklara varför din katt väljer att inte kissa i kattlådan, ofta är dessa inte helt lätta att finna utan man får pröva sig fram och rannsaka sig själv, då problemet och dess lösningar mestadels går att finna hos ägaren.

  Katten har urinvägsinfektion
  Katter med urinvägsinfektion kissar ofta och lite, många gånger på andra platser än i kattlådan.

  Kattlådan töms för sällan
  Katter är renliga djur och går inte på lådan om den inte töms flera gånger/dag.

  Kattlådan är för ren
  Katter gillar inte citrondoft och om man då använder sig av medel som doftar citron när man gör rent kattlådan är det inte ovanligt att katten väljer att inte använda sin toalett utan gör sina behov på annan plats.

  Kattlådan står på "fel" plats
  Katter vill inte göra sina behov för nära sin matplats och sovplats.

  Fel kattsand
  Vissa katter vill inte gå på lådan om den innehåller "fel" sorts kattsand.

  Dominanta katter i hushållet
  Dominanta katter kan hindra andra katter från att använda kattlådan, och då kissar katten någon annanstans.

  För många katter i hushållet
  Om katten inte kan gå på lådan för att den är upptagen av en annan katt, finns risken att den inte väntar på sin tur utan går och kissar någon annanstans.

  Förändringar hemma
  Katter är oerhört känsliga djur och kan reagera på förändringar i det vardagliga livet. Stress, så som bråk med annat djur i familjen eller om katten av någon anledning får mindre uppmärksamhet än den brukar få, kan påverka katten negativt. En ny familjemedlem, en familjemedlem som försvunnit, ommöblering i hemmet, en ny grannkatt eller löpande katter i området är också saker som kan få katten att "protestera" genom att kissa på fel ställe.

  Revirkissande
  Katter, i första hand okastrerade katter, är måna om att kissa in revir – ibland även inomhus.

 • Åtgärder

  Det första som bör göras är att uppsöka veterinär för att utesluta eventuella sjukdomstillstånd, som till exempel urinvägsinfektion, urinsten, diabetes eller njursvikt.

  Om du har en okastrerad katt - kastrera din katt. Okastrerade katter kan ha en tendens att markera revir (med urin), även inomhus.

  Om du kommer på katten när den kissar på fel ställe, upplys katten om att detta inte är önskvärt.

  Rengör platsen där katten kissat med rengöringsmedel som luktar citron då katter inte gillar citrondoft. Viktigt att det inte är klorin eller innehåller ammoniak då dessa lukter kan locka katterna till att kissa på samma ställe igen!

  Rengör kattlådan med klorin eller ett rengöringsmedel som innehåller ammoniak då katter dras till de lukterna. Viktigt att det inte luktar citron då katter i regel avskyr detta!

  Se till att ha en kattlåda per katt, i vissa fall även en extra. Ha inte dessa placerade i närheten av kattens mat- eller sovplats. Vissa katter vill ha en låda att kissa i och en annan att bajsa i.

  Byt sand i kattlådan. Olika katter gillar och ogillar olika sorters sand.

  Byt plats på kattlådan. Pröva att ställa den där katten kissat utanför

  Pröva att flytta matskålen till platsen (eller hälla ut lite torrfoder på platsen) där den tidigare kissat. Katter gillar inte att göra sina behov där de äter.

  Begränsa kattens utrymme genom att stänga in katten i ett rum. Där får den bo i ett par dagar, med kattlådan, mat- och sovplats nära varandra. Katten måste då kissa i lådan då den inte vill kissa vid matskålarna eller vid sin sovplats. Efter ett par dagar utökar man utrymmet till ett större rum, sedan ett par rum och slutligen hela huset. Man kan även förhindra katten att nå det rum den kissar i eller ta bort saken den kissar på, exempelvis mattan.

  Byt foder till ex vis Hill's foder "Prescription Diet™ c/d™ Feline Urinary Stress" (finns att köpa hos din veterinär), som hjälper till att reducera stress och oro hos katten. Stress och otrygghet är en av de vanligaste orsakerna till att katter kissar inne.

  Behandla katten med Zylkéne (finns receptfritt hos din veterinär), ett fodertillskott med som verkar lugnande och hjälper till att reducera stress och oro hos din katt.

  Använd Feliway (finns som spray och elektrisk doftavgivare), en feromonlösning som verkar lugnande och minskar stress genom att efterlikna kattens ansiktsferomoner. Katten använder sina ansiktsferomoner för att markera revir genom att gnida sig mot möbler och dylikt.