• Kärrtorp Centrum - Lågskärsvägen 4, 121 55 Johanneshov

  • Klo- och pälsvård

  • Skötsel av kattens päls

    Pälsen på katt är en tydlig hälsoindikator. En katt som mår bra tvättar sig ofta då den kopplar av och reder själv ut tovor som uppkommit under dagen. Börjar katten må illa eller får ont slutar den tvätta sig och pälsen blir mjällig och tovig. Kort-, semilång- och långhårig päls samt lockig är de hårlag som finns på katt.

    Lockig och korthårig päls klarar katten själv att vårda utan att man behöver hjälpa den. Ibland kan ett bad om katten tillåter behövas.

    Semilång- och långhårig päls behöver kammas av djurägaren för att undvika tovor vilka snabbt uppstår. Tovor på katt är mycket svåra att reda ut på egen hand och i takt med att pälsen växer och tovorna blir större luggas katten och tillståndet gör ont. Observera att det är svårt att på egen hand klippa bort tovor med sax utan att skada huden. Tänk på att pälsförändringar på katt ofta har en annan orsak än en primär pälssjukdom.

    Tag kontakt med veterinär vid frågor och undersökning. Vi hjälper ofta till att klippa bort enskilda tovor eller hela pälsen.

  • Skötsel av hundens päls

    Pälskvalitén mellan olika hundraser varier allt från släthårig då täckhåren ligger dikt an kroppen, korthårig, långhårig, lockig och strävhårig. Pälsen kräver därför olika vård för att må som bäst. Ett foder av bra kvalité ger vitala hårstrån och huden förutsättningar att ge pälsen lyster. 

    Den släthåriga pälsen har styva strån som fälls kontinuerligt. Daglig borstning av denna päls är inte nödvändigt men kan reducera mängden fälld päls och ge en stunds avkopplande gemenskap mellan människa och hund. 

    Korthårig päls har längre täckhår än släthårspälsen men i gengäld mindre styv. Lättare att städa bort och håren tendera att betydligt mindre grad väva in sig i textilier. Borstning rekommenderas dagligen för att underhålla pälsen. 

    Långhårig päls kräver borstning dagligen för att ge pälsen bra vård. Det är lätt att pälsen tovar sig och de kan vara besvärliga att reda ut om de blir för stora. Fälld långhårspäls är ofta lätt att städa bort från inredning. 

    Strävhårspälsen är lättskött och kräver inte så mycket i daglig skötsel. Däremot fälls inte denna päls och därför behöver den ryckas, klippas eller trimmas. 

    Lockig päls är förknippat med vissa raser t.ex. pudel, lagotto, portugisk vattenhund m fl. Pälsvården kan variera mellan krävande till lättskött beroende på om man väljer att låta pälsen växa ut och bli lång, eller vilken frisyr man väljer eller om man helt enkelt klipper ned pälsen helt. Hunden fäller inte pälsen. Många människor som normalt är allergiska mot hundar reagerar ofta mycket lite på denna typ av päls.  

    I de fall man behöver hjälp med klippning rekommenderar vi att ha en god relation med ett hundtrim så att hunden känner sig bekväm i pälsvårdssituationen. Tänk på att i de fall pälsen tovat sig kan det vara mycket svårt att klippa bort dessa med sax utan att skada huden.

  • Klovård

    Hornbildningen sluter om klobenets spets och i sin övre och mellersta del innesluter den så kallade pulpan. Pulpan har blodkärl och är mycket smärtkänslig. När man klipper klor måste man se till att akta pulpan så att man inte klipper för långt upp och träffar blodkärlen. Klipp klorna ofta gärna var 14:e dag. Klipp alla klor, glöm inte framtassarnas "tummar" och eventuella så kallade sporrar.

    En del raser hos hund har dubbelsporrar!

    En innekatt behöver kloklippas för att undvika rivskador vid vilda lekar, spara möbler osv. Den har vid leveransen oftast redan blivit kloklippt av uppfödaren utan större problem.

    OBS! Klipp ej klorna på en utekatt då de behöver sina klor till att kunna fly upp i ett träd utomhus om fara hotar.

    Klipp tips - katt
    Sätt dig på ett ställe med god belysning, ta katten i knäet. En del katter tycker det är mysigt att ligga på rygg i knäet och njuter för fullt av pysslandet, andra vill hellre stå upp när man klipper klorna. Ställ den då på t ex en köksstol eller toasitsen, böj dig ner och ta en tass i taget.

    Kläm försiktigt fram en klo och klipp av klospetsen. OBS! Akta pulpan, den syns tydligt om man håller klon mot ljuset. Det gör ont om man klipper för långt ner och det kan vara svårt att få det sluta att blöda. Har det hänt en gång så blir katten kanske rädd för kloklippning igen. Men var bara noggrann så går det alldeles utmärkt att klippa klorna. Gör det till en regelbunden vana och en pysselstund för bara er två.

    Katter har också behov av att ha något bra att klösa på. Det gäller vanligtvis både inne- och utekatter. Även om man kloklipper sina innekatter regelbundet, så är det viktigt att de har tillgång till åtminstone ett bra klösredskap.