• Kärrtorp Centrum - Lågskärsvägen 4, 121 55 Johanneshov

 • Den sista vilan

 • Tyvärr kommer vi som djurägare någon gång ställas inför valet att låta vår vän somna in för gott. Att ta farväl är ett av de svåraste beslut vi kan behöva ta.

  Vi som jobbar på Zootopia Vet har själva djur och förstår hur det känns. Ibland är det dock nödvändigt att låta djuret få somna in. Det är vårt ansvar som djurägare men även en förmån att kunna hjälpa våra djur att slippa lida i onödan. När ert djur inte längre har livskvalité är det dags att fatta det beslutet.

  Här är lite information som kanske kan förbereda er lite mer inför den situationen.

  Oftast bokar man en tid, om det inte uppkommer en akut situation. Vi gör allt för att det ska gå så smidigt och lugnt till som möjligt för att er vän ska få ett värdigt slut. När ni anländer till kliniken kan ni lämna djuret i bilen/utanför om den upplever stress vid veterinärbesök. Vi gör då upp med alla papper och betalning. Vi kommer också att fråga vilken typ av kremering ni vill ha.

  • Vanlig kremering - innebär att vi tar hand om djuret och ser till att det blir kremerat utan att du får tillbaka askan. Ditt djur kremeras tillsammans med andra djur.
  • Separat kremering - innebär att ditt djur kremeras ensamt och man får då tillbaka askan i en urna. Det brukar ta 2-3 veckor att få tillbaka askan. Vi ringer och talar om när urnan kommit tillbaka till oss.
  • Avlivning "Ta med hem" - innebär att ni själva tar med er djuret hem och begraver det. Kom ihåg att kontrollera med kommunen att det är tillåtet att gravsätta djuret där du har tänkt dig.

  Hur går det till?
  Ni kommer att få komma in på ett rum och djuret kommer att få en lugnande spruta. Djuret blir trött (brukar ta ca 10 min) och när ni känner er redo, ger vi sedan den sista sprutan i form av en överdos av narkosmedel. Denna ges antingen i en infartskanyl som sätts direkt i ett blodkärl eller direkt i buken om det är ett mindre djur eller en katt. Djuret somnar in djupt och till slut slutar hjärtat att slå, veterinären kommer att lyssna för att fastställa detta.
  Det kan förekomma reflexmässiga ryckningar i musklerna efteråt och ibland kan urinblåsan och tarmen tömmas när musklerna slappnar av. Det är inget som djuret kan uppfatta eller lider av.

  Ni får självklart sitta tillsammans med ert djur under hela tiden och bestämmer själva när ni vill lämna. Om du inte vill vara med under någon eller alla delar av processen så går detta också bra.

  Avlivning i hemmet
  Hos oss finns även möjlighet att få hjälp att låta djuret somna in i hemmet. Om detta önskas, kontakta oss för bokning av detta.

  Har ni fler funderingar, fråga oss gärna om hur vi kan göra för att det ska bli så bra som möjligt för er och framför allt för ert djur. Om ni har några speciella önskemål kring djurets sista stund, meddela oss gärna redan vid bokningen.

  Livintyg
  Ett livintyg är ett intyg som krävs av försäkringsbolaget om djuret är livförsäkrat och har ett livvärde registrerat. Detta står på det senaste försäkringsbeskedet. Innan djuret somnar in kan det krävas en undersökning av djuret. Informera oss redan vid bokningen om ni behöver ett livintyg.